Date documentare privind restaurarea bisericii de la DensuŞ

în secolul al XIX-lea

 

Suzana Heitel

 

În cadrul proiectului complex de cercetare a bisericii Sf. Nicolae de la Densuş a fost efectuată o minuţioasă cercetare de arhivă, menită să aducă la lumină informaţii cât mai multe despre evoluţia acestui monument unic.

Materialul documentar, deosebit de bogat, datează cu începere din anul 1767 şi este răspândit în arhive din ţară şi din străinătate. Pe baza cercetării acestuia s-a putut stabili că nucleul construcţiei s-a realizat în două etape şi iniţial intrarea se afla pe latura de sud; s-a putut, de asemenea, stabili că deteriorări ale monumentului se înregistrează din secolul al XIX-lea. Incă în 1767 monumentul era intact, primele deteriorări fiind datate în 1835-1836, iar primele refaceri sunt ulterioare anului 1847.

După această dată se înregistrează mai multe documente conform cărora se cerea reparaţia monumentului (un articol al lui Densuşianu care în 1848 cerea reparaţia bisericii “măiastră ruinare”) sau urmau a fi organizate colete publice în acelaşi scop (1864 – decret pentru concesiune şi refacere a monumentului pe bază de coletă publică; 1870 – petiţie pentru ajutor financiar; 1881 – legea monumentelor).

Alte date se referă la restaurarea picturii, realizată parţial şi în mai multe etape 1885 şi 1890-1892. Datarea picturii în secole XIV-XV, coboară mult datarea întregului monument, posibil cel mai vechi de acest tip de la noi.

 

 

 

Comunicare prezentată la A.R.A. 2 – aprilie 2001

copyright © Simpara 2000 – 2005, toate drepturile rezervate