Siturile de suferință din România (1944 – 1964), între ruinare și uitare

 

Lect.dr. arh. Andreea Matache, asist. drd. arh. Vlad Mitric

 

 

Ocultarea, în perioada regimului comunist, unei părți semnificative a istoriei naționale recente și ambiguitățile atitudinale ale societății post-comuniste, obligă crearea unui demers concret și concertat referitor la atitudinea față de trecut. Uitarea nu este o soluție decât pe termen scurt, ea nu duce la vindecarea traumei. Singurul mod este acela de recuperare a memoriei. Scopul prezentării de față este de a aduce în prim plan o serie de exemple reprezentând „situri de suferinț㔠din România. Prin sintagma „situri de suferință”, ne vom referii la edificii cu funcțiunea de detenție (penitenciare, colonii de muncă forțată și locuri de deportare) precum și la alte locuri reprezentative din punct de vedere memorial (locuri de anchetă, lagăre de triere, case conspirative, case memoriale), atent selectate după argumentul istoriei faptelor care le-au marcat atât importanța politică cât și cea socio-culturală între anii 1944- 1964. Pendulând între ruinare și uitare, multe dintre aceste amplasamente, exceptând locurile care și astăzi sunt închisori, toate celelalte au avut destine diferite: de la privatizări și modificări radicale până la abandon sau dispariție totală.

Jilava, Gherla, Aiud, Fagaras, Alba Iulia, Caransebes, Ocnele Mari, Pitesti, Mislea, Ramnicu Sarat, Targsor, Sighet, Bucuresti (Malmaison, arestul MAI, Rahova, Uranus), Miercurea Ciuc, Galati, Targu Ocna, Suceava, Botosani, etc, fostele lagare din Balta Brailei si Canalul Dunare Marea Neagra, Minele de plumb Baia Sprie, Cavnic, Baia Sprie, Bicaz sunt câteva dintre cele mai importante amplasamente constituite ca locuri de martiraj ale unui procent semnificativ de membrii ai societății românești din acea perioadă. Pe lângă amprenta istorică indiscutabilă, majoritatea siturilor de suferință se caracterizează printr-o serie de valențe arhitectural- urbanistice care le pot clasa pe lista monumentelor istorice. Materializarea memorialului de la Sighet este un exemplu posibil de valorificarea din categoria acestor situri, ca părți importante ale istoriei recente și ale patrimoniului național.

Tematica expusă constituie obiectul unei proiect de cercetare mai amplu, întreprins de autori, ce va avea ca finalitate crearea unor instrumente de promovare și de valorificare a tuturor elementelor care le recupereze siturilor de suferință, atât calitățile patrimoniale cât și pe cele memoriale.

 

 

 

Rezumat prezentat în forma trimisă de către autor

A.R.A. 13 - aprilie 2012