Argamum. Monumente extra muros

 

Vasilica Lungu

 

 

Īn comunicarea sa d-na Vasilica Lungu a prezentat rezultatele cercetărilor arheologice de salvare desfăşurate īn 1988, īn zona extra muros, īn spaţiul arabil. Īn urma acestora au fost dezvelite două monumente importante.

Primul monument este reprezentat de necropola tumulară, care a fost datată la jumătatea secolului al VII-lea ī.Chr., fiind cea mai veche din spaţiul pontic. Săpăturile arheologice au permis identificarea unor elemente din structura unui tumul: ring de pietre circular şi şanţ de ofrande; de asemenea au fost dezvelite aleile din necropolă (care delimitează grupurile de morminte), iar prin cercetări viitoare se va īncerca stabilirea legăturii dintre acestea şi drumul de acces la cetate.

Al doilea monument este reprezentat de o bazilică creştină, ridicată īntr-o zonă de morminte greceşti. Pe baza materialului arheologic aceasta a fost datată īn secolul al VI-lea. Bazilica este uninavată şi are o lungime de 8m. Īn centrul bazilicii se află un puţ cu adāncimea de 2,70m; acest puţ prezintă la capăt un culoar subteran (probabil contemporan cu bazilica). La 11m de bazilică se află un alt puţ, cu o structură diferită de primul.

 

 

 

Comunicare prezentată la A.R.A. 1 – aprilie 2000

Rezumat realizat, pe baza Jurnalului A.R.A., de domnişoara Adriana Panaite

copyright © Simpara 2000 – 2005, toate drepturile rezervate