CAZINOUL DIN CONSTANŢA – UN MONUMENT PE NEDREPT ABANDONAT. ISTORIA LOCULUI ȘI A CLĂDIRII

Cezara Mucenic

Muzeul Municipiului București

 

 

Clădire marcă a oraşului port, Cazinoul se află pe o platformă extinsă în mare, a malului sudic a peninsulei Constanţa. Oraşul-port la Marea Neagră a cunoscut mai multe etape distincte în evoluţia lui istorică: TOMIS perioada greacă antică și perioada romană; sub autoritatea Imperiului Bizantin numit CONSTANŢIA, păstrează statutul de important centru politic şi comercial ca și în perioada genoveză. Orașul decade în perioada când numit KÜSTENDJE era parte a Imperiului Otoman. Un grad de dezvoltare cunoaște odată cu concesionarea dreptului de a construi şi exploata portul, unei companii engleze. Compania construiește  și primul local pentru distracţieCazina – cu sală pentru teatru, baluri, concerte.

Istoria modernă a început în 1879 când CONSTANŢA devine parte a României. Urmează etapele de constituire a orașului adică: autorități, regulamente, transformări urbanistice și arhitecturale. S-a susținut accentuarea funcţiunii de staţiune balneară, drept care s-a construit localul pentru băile în mare şi în 1892 clădirea II, pentru Cazină. În 1902, numit prefectul Constanţei, inginerul Scarlat Vârnav impulsionează major activitatea edilitar-urbanistică, printre noile construcții prevăzându-se și Cazinoul. În 1903 Parlamentul aprobă hotărârea Consiliului Comunal de a împrumuta de la Casa Creditului Judeţean, pe termen de 40 de ani, suma necesară pentru lucrări edilitare și construirea clădirilor de interes public printre care Cazinoul Comunal.

În urma licitației arhitectul Daniel Renard a realizat proiectul iar pentru structura de susținere a clădirii s-a implicat inginerul Anghel Saligny și serviciul construirii portului, conform cerinței Consiliului Tehnic Superior, care a verificat proiectul. Între anii 1904-1911 s-au desfăşurat etapele construirii clădirii Cazinoului  realizată de Serviciul de construcţie al Portului – clădirea sub nivelul solului; antrepriza Frangulea şi Moscovici – clădirea de la nivelul solului; întreprinderea E. Prager şi D. Biller – mobilierul. În anul 1911 a fost inaugurat oficial Cazinoul Comunal din Constanţa, devenind clădirea simbol a orașului.

După 1948 intervențiile de schimbare parțială a funcțiunii, de adaptare la noile cerințe aberante ale unui oraș de graniță asociate cu dezinteresul autorităților, au dus la starea gravă în care se află, în pofida calității remarcabile tehnice, constructive și arhitecturale a clădirii.