ASPECTE ALE CERCETĂRII ISTORICE, STILISTICE ŞI DE ANALIZĂ TEHNOLOGICĂ PENTRU PICTURILE ŞI DECORAŢIILE MURALE INTERIOARE ŞI EXTERIOARE DE LA CASA FRONIUS DIN SIGHIŞOARA, SEC. AL XVII-LEA

Romeo Gheorghiţă

Universitatea Națională de Arte, București

 

 

Acest articol prezintă cercetarea ce a pus în evidenţă aspecte ale arhitecturii şi ale decoraţiei edificiului, care înscriu Casa Fronius în tipologia caselor din oraşele transilvănene, în perioada secolelor XVI-XVII. Analiza realizată în cadrul procesului de restaurare desfăşurat, a reprezentat o posibilitate de cunoaştere a modurilor autentice de amenajare şi decorare a locuinţelor burgheze urbane, specifice zonei.

Construcţia prezintă importanţă istorică arhitecturală, iar acest aspect este amplificat de faptul că este parte a unui sit istoric UNESCO – Cetatea Medievală Sighişoara, înscris în Lista Patrimoniului Mondial. Monument istoric clasat, Casa Fronius, contribuie la rândul său la valoarea cetăţii, prin vechimea şi autenticitatea planului casei, a volumetriei sale, a amplasamentului dar şi datorită materialelor, tehnicilor de construcţie şi decorare.

În urma procesului de cercetare s-au descoperit şi conservat numeroase aspecte tipologice preţioase specifice construcţiilor de acest fel, din aria central europeană. Încăperile de reprezentare au păstrat bolţi cu profile ornamentale elaborate, realizate din mortare de var, fiind însoţite pe ziduri de picturi murale armonios colorate cu elemente vegetal-florale, asemănătore celor păstrate şi în interiorul Casei cu Cerb. În ceea ce priveşte faţadele de la stradă ale Casei Fronius, acestea erau decorate şi sunt asemănătoare cu faţadele caselor din Braşov, Sibiu şi Cluj etc. În urma cercetării stratigrafice desfăşurate, s-au descoperit şi recuperat de sub numeroase straturi de văruieli diferite, imitaţiile de bosaje din piatră colorate, friza cu motive decorative la nivelul cornişei acoperişului şi o inscripţie centrală ce menţionază anul reconstrucţiei casei, „1697”. Tehnica murală analizată, este de origine romanico-gotică, o variantă de pictură cu var şi uneori cu adaos de liant (Kalkfrescomalerei). A fost o tehnică folosită în aria central europeană, în Austria şi Germania – transmisă în diferite variante până în Renaştere sau chiar mai târziu, în zona Transilvaniei.

Toate aceste elemente decorative descoperite şi conservate în interiorul şi exteriorul casei Fronius din Sighişoara sunt reprezentative şi contribuie la valoarea de monument a clădirii. Recuperarea şi conservarea acestor componente artistice completează imaginea de simbol a casei Fronius, pentru arhitectura locuinţelor de oraş, din timpul Renaşterii transilvănene.