MEMORIA OBIECTULUI. STUDIU DE CAZ - CRANGURI DIN APUSENI (2010-2013)

Ovidiu DANEȘ

București

 

Crângul din Apuseni este o locuire comunitară izolată, care ocupă suprafețe mari cu topografii, resurse, ocupații și practici specifice zonelor montane și submontane.

Cercetarea desfășurată în perioada 2010-2013 a vizat crângurile aflate la granița județelor Hunedoara și Alba: Dragu-Brad, Ticera, Reț, Groșuri, Poienile Vidrei, Lăzești, Boculești, Hoancă, Luminești, Valea Verde, Vulcan, Dumbrava de Sus, Obâșia, Hănășești, Pătruițești, Stănești, Roșești și Băi. O zonă relativ omogenă, ocupațional și arhitectural aflată în plin proces de descompunere.  

În 2010 s-a conturat ideea unui sit pilot în cadrul Muzeului ASTRA Sibiu care a evoluat în următoarele secvențe:

- relocarea în Muzeul ASTRA a gospodăriei aparținând familiei Raț din crângul Dragu-Brad. Criteriile de selecție au combinat evoluția în timp a sistemului de locuire, degradarea obiectului din momentul părăsirii crângului până în momentul relocării.

-  Alegerea locului și restaurarea gospodăriei în cadrul Muzeului ASTRA.

-  Cercetarea practicilor și ocupațiilor din crângurile apusene.

-  Expunerea comunității.

Pornind de la premiza că orice obiect are o biografie care se construiește în mod asemănător celei umane (Kopytoff, Igor), produce sensuri, interacțiuni, sau medieri, gospodăria din Dragu-Brad a fost abordată din perspectiva unei duble istorii. Prima încheiată în 2004, atunci când ultima familie, Raț, proprietara gospodăriei relocate în muzeu a părăsit crângul. Pe această linie demersul nostru a constat într-un efort de recuperare a memoriei obiectului/locului prin intermediul foștilor proprietari și ai locuitorilor satelor învecinate. A doua a început prin procesul de demontare si reconstrucție a gospodăriei din Dragu-Brad în Muzeul ASTRA, continuată prin expunerea pe termen lung a comunității locale în cadrul celor două obiecte construite, casă, șură. Display-ul interior s-a construit pe trei paliere: expunerea ocupațiilor și practicilor locale, expunerea istorie foștilor proprietari si un spațiu de documentare.

Informațiile au fost obținute prin instrumente și în medii diferite, filmări aeriene și de la sol, culegere de informație orală, cartări, relevee, documentație fotografică.

Din 2014 gospodăria din Dragu Brad va putea fi locuită temporar pe durata perioadei de vară de către voluntarii înscriși în programul VOLAM (Volunteering in ASTRA Museum).