CETATEA DE PE ADA KALEH – ISTORIE, MEMORIE, DESTIN

Magdalena ANDREESCU, Carmen MIHALACHE

Muzeul Țăranului Român

 

Lucrarea pune în discuție starea actuală a unui monument istoric a cărui valoare și unicitate sunt potențate de funcția de loc de memorie pe care o îndeplinește pentru o mână de supraviețuitori (din ce în ce mai puțini) ai unei lumi definitiv apuse. Ostrovul Șimian, aflat în mijlocul Dunării, este de mai bine de cinci decenii gazda (ne)primitoare a unor ziduri încărcate de istorie trecută, dar mai ales recentă. Aici zac uitate într-o stare din ce în ce mai avansată de degradare rămășițele unei cetăți de secol XVIII, originară de pe insula Ada Kaleh, relocată în bucăți și refăcută  în proporție de aproximativ 10%, înainte de inundarea celebrei insule cu apele lacului de acumulare al Hidrocentralei Porțile de Fier I.

Reminiscență - desuetă, poate - a epocilor în care zidurile și cazematele sale făceau din Ada Kaleh cheia trecătoarei dintr-un bazin în altul al Dunării, cetatea înstelată era, în ultimele sale decenii de existență, biruită de vremurile de pace și de vegetația abundentă. Integrată complex și complet în peisajul insulei, cetatea îndeplinea mai multe roluri simultan: spațiu de locuire și refugiu, loc de relaxare, obiectiv turistic important, contribuind la exotismul insulei Ada Kaleh și atrăgând numeroși vizitatori.

Risipiți prin țară și prin lume după evacuare, insularii păstrează cetatea în memoria colectivă și în suflete, căutând-o ori de câte ori au ocazia să regăsească pe Șimian câteva dintre bătrânele ziduri. Nu puțini și-au exprimat dorința de a se stabili aici în cazul în care, prin intervenția autorităților, s-ar crea posibilitatea realizării în jurul cetății relocate (consolidate și restaurate), a unei mici așezări care să recupereze măcar parțial ceva din atmosfera de odinioară de pe Ada Kaleh. Câteva astfel de inițiative au fost lansate în ultimii douăzeci de ani, dar nimic nu s-a concretizat, iar proiectele de investiții pe care le au acum în vedere autoritățile locale propun o resemantizare a cetății în direcția unui element neutru de decor (golit de încărcătura sa de loc al memoriei), suport pentru o afacere de turism profitabilă.