Daniela TĂNASE, Zsuzsanna KOPECZNY

Descoperiri arheologice recente în curtea Castelului Huniade din Timișoara, prilejuite de proiectul de restaurare al donjonului medieval

 

În cursul anului 2021 au fost efectuate cercetări arheologice preventive în curtea Castelului Huniade din Timișoara, prilejuite de proiectul de restaurare și conservare al donjonului medieval, descoperit în anul 2009.

Cercetările au avut ca scop investigarea unei arii limitate pe latura de vest și cea de sud a donjonului, care se aflau în incinta medievală a castelului. A fost completată planimetria ansamblului prin descoperirea în întregime a unei încăperi anexă (atelier?) spre partea de nord-est a curții până la donjon. În interiorul acestei construcții s-a descoperit o porțiune de zid prăbușit din donjon în urma unui dezastru natural (trăsnet sau cutremur?) petrecut spre jumătatea secolului al XV-lea. Au mai fost identificate unele amenajări utilitare din curte, precum o fântână și un cuptor, care datează din perioada secolelor XIV-XV. De asemenea, s-au descoperit și nivelurile de amenajare contemporane ale curţii interioare refăcută periodic cu pavaje de cărămidă şi mortar, și piatră de râu.

O fântână construită cel mai probabil în epoca modernă (prima jumătate a secolului XVIII?) a fost dezvelită parțial, iar groapa sa de construcție secționează straturile de locuire și niveluri de pavaj din epoca medievală.

Cel mai important rezultat al cercetărilor arheologice este descoperirea primei palisade și a primului șanț de apărare al donjonului, care a avut două faze de construcție. Conform observațiilor contextului arheologic și pe baza descoperirilor ceramice se poate aprecia că aceste faze de lemn și pământ se datează cel puțin în secolul al XIII-lea, urmând ca analizele probelor de cărbune prelevate să lămurească acest detaliu.