LEGĂTURA AMBIGUĂ DINTRE MONUMENT ŞI PATRIMONIU

Petra VLAD  (Centre National du Costume de Scčne, Moulins-sur-Allier).

 

Gândirea teoretică europeană este fundamentată încă din vremea Imperiului Roman pe o cunoaștere scriptică, arhivistică, pe un cult al eroului încarnat, identificabil prin trăsătuiri de caracter aproape standardizabile și despre care aflăm aproape totul din texte scrise, prin imagini pioase sau de popularizare. Această practică este în fond una moralizatoare și coercitivă, ea fiind baza gândirii culturale de astăzi. Muzeul, Patrimoniul și Monumentul sunt cei trei termeni deveniți instituții în cultura contemporană dar care în mod paradoxal sunt uneori antinomici, alteori acaparatori și canibalici, alteori pur și simplu incoerenți cu sine.

În prezentarea noastră dorim să analizăm acești trei termeni Muzeu, Patrimoniu și Monument din punct de vedere istoric și teoretic pentru a lămuri dacă monumentul este o invenție culturală sau o necesitate ontologică, dacă practica patrimoniului pe de o parte și teoria patrimoniului pe de altă parte se întâlnesc vreodată și dacă muzeul este o gazdă, un atelier al acestei reflecții sau un ecran de popularizare.

Ne dorim ca această prezentare sa aibă o vocație teoretică și de reflacție, iar pentru o clarificare a conceptelor expuse ea va fi însoțită de ilustrații, exemple de patrimonializare contemporană, de practici monumentale și de o istorie a muzeului.