REINVENTÂND ASSIRIA. INFLUENŢA ARHITECTURII MONUMENTALE MESOPOTAMIENE ASUPRA ARHITECTURII MODERNE EUROPENE: FANTEZIE SAU REALITATE ISTORI

Mihaela DRAGOMIR (Consilier Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti, Ministerul Culturii).

 

 

În această comunicare ne vom concentra asupra receptării şi folosirii imaginii arhitecturii monumentale mesopotamiene în diferite locuri şi contexte europene. păturile realizate în Mesopotamia în din secolul al XIX-lea, precum şi publicarea rezultatelor acestora, au aprins imaginia europenilor, aşa cum, cu puţin timp înainte, se întâmplase cu Egiptul şi comorile sale. În timpul acestor săpături, ruinele edificiilor erau considerate doar un impediment în calea descoperirii altor tipuri de artefacte, mult mai dorite, mai ales de către muzee, astfel încât aceste ruine nu au fost tratate cu aceeaşi grijă ca restul descoperirilor. Din aceste motive avem o imagine a arhitecturii mesopotamiene crea mai mult de imaginaţia primilor arheologi, decât bazată pe realităţi istorice.

 

Acestea i-au inspirat nu doar pe artişti, dar şi pe arhitecţi, să caute şi propună idei şi concepte noi, având ca punct de plecare desenele arheologilor. Descoperirea acestor monumente şi, în egală măsu, reconstruirea imaginii lor au contribuit la crearea unui stil nou din care vom prezenta câteva exemple, începând cu Nineveh Court sau Assyrian Court din Crystal Palace, sediul primei expoziţii universale din 1851.