CARABURUN-ACHIK SUHAT, O NOUA ASEZARE GRECO-ROMANA INTRE ISTROS ȘI ORGAME

Vasilica LUNGU (Institutul de Studii Sud-Est Europene, București), Alexandre BARALIS (Musée du Louvre, Paris), Pierre DUPONT (UMR 5138, Lyon), Alina STREINU, Marius STREINU, Lavinia NICOLAE, Pascal LEBOUTEILLER (Institut Français d’Études Anatoliennes)

 

Programul de cercetări interdisciplinare asupra așezărilor din teritoriul coloniilor vest pontice, în speță Orgame și/sau Histria, început în anul 2010 în cadrul programului ANR Pont-Euxin „Orgame-Argamum: Nécropole et territoire”, condus de Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române în colaborare cu Centrul Camille Jullian din Aix-en-Provence, și în prezent cu Muzeul Luvru din Paris, a permis descoperirea mai multor așezări getice, grecești și romane distribuite de-a lungul zonei de coastă dintre Histria și Orgame/Argamum.

In anul 2015, cercetările au pus în evidență mai multe edificii construite din piatră în așezarea de la Caraburun-Atcik Suhat. Au fost recuperate parțial vestigii din epocile greacă (arhaică, clasică și ellenistică) și romană. Chronologia este fixată cu ajutorul numeroasele vase ceramice de import identificate pe sit. Descoperirile semnalate pun în relație această așezare recent cercetată cu așezările urbane de la Histria și Orgame. Acest raport determină, într-o oarecare masură, logica colonizării în spațiul lagunar de la nord de Istros, prin articularea mai multor așezări de talie modestă în jurul marilor centre.