PROIECTUL DE RESTAURARE A PICTURILOR MURALE DIN BISERICA MĂNĂSTIRII DRAGOMIRNA

Carmen-Cecilia SOLOMONEA (Universitatea de Arte „George Enescu", Iasi),

 

Pictura murală din biserica mare a mănăstirii Dragomirna care datează din primii ani ai secolului al XVII-lea a fost pentru prima dată restaurată după 400 de ani de la crearea sa; lucrările de mare anvergură au fost posibile prin derularea unui proiect finanțat cu fonduri europene și s-au realizat între 10.11.2010 - 15.02.2012. Procesul de conservare și restaurare desfășurat în acest monument a pus în valoare aspectul său original spectaculos. Suprafețele ample de pictură murală sunt asociate cu o mare diversitate de elemente profilate din piatră care nu există în nici una dintre bisericile medievale anterioare: flori, funia dublă răsucită, scuturi, embleme, muluri în torsadă acoperite cu un strat subțire de frescă și decorate detaliat, ce au însemnat o mare provocare pentru pictori din punct de vedere tehnic și artistic.

Proiectul Dragomirna Church's 17th Century Frescoes, Suceava, ROMÂNIA face parte dintre laureații Premiului UE pentru conservarea patrimoniului cultural/Premiile Europa Nostra ediția 2014, la categoria „Conservare”. Acest proiect a primit un Grand Prix și Public Choice Award câștigat ca rezultat al votului online cu peste 10.000 de votanți.

Au fost 27 de proiecte laureate, alese dintre 160 de proiecte nominalizate din 30 de țări, care au avut realizări remarcabile în patru domenii: conservare; cercetare; contribuții exemplare; educație, formare și sensibilizare a publicului.

Juriul a fost impresionat de nivelul înalt de profesionalism în procesul complex de restaurare și conservare, desfășurat pe 900 de metri pătrați de suprafață murală, desfășurate într-o perioadă de timp remarcabil de scurtă, prin implicarea unei echipe ample din care au făcut parte 50 de profesioniști și studenți.